Svenskarna flyttar hemifrån tidigast

Den som följer mediernas rapportering kan ofta läsa om att det råder en bostadsbrist som gör att unga inte kan flytta hemifrån när de vill. Men nu kommer glädjande nyheter, och de är att svenska ungdomar är först ut ur familjehemmet i hela Europa.

1147878-woman-sitting-with-cartons-and-holding-keys-to-flat

Vi har tidigare skrivit om studentpresenter och att det kan vara bra att ge bort en studentpresent i form av heminredning eller något annat till bostaden eftersom att många studenter snart ska flytta hemifrån. Att flytta hemifrån redan vid 19 års ålder kan låta lite tidigt, men faktum är att de svenska ungdomarna i genomsnitt flyttar hemifrån vid 19.

Flyttar vid 19,6 års ålder

I Svenska Dagbladet kan man läsa att svenska ungdomar flyttar hemifrån i en allt tidigare ålder och att om man jämför med år 2011 har medelåldern gått ner nästan ett år när det gäller att flytta från sitt föräldrahem. Kvinnor flyttar i genomsnitt när de är 19,3 år medan männen ligger på 19,9 år. Den här tidiga åldern gör att svenska ungdomar flyttar tidigast i Europa. Något som är lite konstigt med den här statistiken är den rådande svenska bostadsbristen. Det råder nämligen en ganska så omfattande brist som gör att många unga inte kan flytta när de vill. När experter tagit del av statistiken har de blivit förvånade men tror att det har att göra med att många bostadsbolag gjort riktade satsningar på just ungdomar. Dessutom är det så att många ungdomar bor på mindre orter där problemet med bristen på bostäder är betydligt mindre. Ytterligare en faktor i det hela är att många unga flyttar för första gången i samband med högre studier, som ofta sker på annan ort än där man växt upp.

Flytt i andra länder

Svenska ungdomar är som sagt tidigast i Europa med att flytta och jämför man exempelvis med Kroatien eller Slovakien är skillnaderna enorma. Där flyttar man nämligen i genomsnitt när man är 33,7 respektive 32,1 år. Tittar man på ett antal andra länder i Europa ser det ut såhär:

  • Danmark – 21 år
  • Frankrike – 23,6 år
  • Storbritannien – 24,1 år
  • Irland – 25,6 år
  • Cypern – 27,8 år
  • Spanien – 28,9 år
  • Italien – 29,9 år