Supervalår – bra eller dåligt för humorn?

Som ingen antagligen missat vid det här laget kommer vi i Sverige, när september månad lider mot sitt slut, att ha utsett våra representanter till EU-parlamentet, till riksdagen, till kommunfullmäktige och till landstingsfullmäktige.

Det sägs ibland att det är svårt att skämta om politik. Detta kanske stämmer. Men det betyder inte nödvändigtvis att det inte finns humor inom politiken. Den kan vara av mer eller mindre frivillig natur, men den finns där.

Göran Hägglund (KD)

Valet till EU-parlamentet präglades kanske inte av så mycket humor, men inför de kommande valen ser det mer ljust ut. Här är några exempel på vad som hänt hittills, när ungefär en månad återstår till den nationella valdagen:

  • Folkpartiet, som går till val på att förbättra skolan, har publicerat flera affischer med stavfel: ”kunskapskola” och ”ungdommar”.
  • En ung man har infiltrerat KDU för att kunna tårta Göran Hägglund. Oavsett vad man tycker om händelsen i sig är det en stor arbetsinsats för ett litet resultat. Och skämtandet är redan igång i sociala medier.
  • Det spekulerats i om Göran Persson skulle bli utrikesminister om Socialdemokraterna vinner valet, och GP själv har kommenterat det med att fråga om han i så fall får ta med sina kor till Rosenbad.
  • Moderaterna i Stockholm har tryckt upp valaffischer där de beskriver vad de tror kommer hända om de rödgröna kommer till makten i kommunen och landstinget. Problemet är bara att de skrivet de dystra scenarierna i så stor stil att det finns en risk att väljare missuppfattar dem, och tror att affischerna beskriver Moderaternas planer.

Och så allt det andra

Till detta ska läggas det vanliga, som troligen kommer att komma: mer eller mindre välgrundade påhopp, konstiga utspel (vi minns fortfarande butlern i tunnelbanan) och troligen också fler stavfel, avslöjanden i stil med Uppdrag Gransknings valstugereportage och mycket annat, både högt och lågt, i en härlig blandning.
Det finns ett bevingat uttryck: ”everybody’s stupid in an election year”, och det finns inget som är så roligt som när människor klantar sig. Så har det varit ända sedan Helan och Halvans dagar.

Av denna anledning tror vi att 2014 kommer att gå till historien som ett av de mest humorfyllda åren någonsin. Vi har fått se och höra mycket roligt de senaste veckorna, och mer kommer det att bli, både före och efter valet.